Międzynarodowy Dzień Celiakii

Twoje dziecko nie toleruje glutenu? Przyczyną może być celiakia. Dowiedz się, na czym polega i jak możesz pomóc dziecku.

Międzynarodowy Dzień Celiakii

Międzynarodowy Dzień Celiakii

16 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii. Dzień ten organizowany jest od 2006 roku i kierowany jest do osób na diecie bezglutenowej. Twoje dziecko nie toleruje glutenu? Przyczyną może być celiakia. Dowiedz się, na czym polega i jak możesz pomóc dziecku. Temat przybliży specjalista gastroenterologii dziecięcej lek. Magda Sokołek - Członkini Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, oraz Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego. Doświadczenie w prowadzeniu Pacjentów zdobyła w Oddziale Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń odżywiania i Pediatrii (Instytut Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka)w Warszawie. Celiakia (choroba trzewna) to schorzenie autoimmunologiczne, które występuje u osób z predyspozycją genetyczną. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu. Od momentu zachorowania trwa do końca życia. W jej wyniku u osoby chorej pod wpływem spożywania glutenu dochodzi do zaniku kosmków jelita cienkiego. Wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych, bardzo często spoza układu pokarmowego. Jedyną formą leczenia celiakii jest pozostawanie na ścisłej diecie bezglutenowej przez całe życie.

Czym dokładnie jest gluten

Gluten jest wspólną mieszanin białek (prolamin i glutenin) znajdujących się w ziarnach zbóż. Podstawowe białka glutenowe to:
• gliadyna w pszenicy,
• sekalina w życie,
• hordeina w jęczmieniu.
Należy podkreślić, że osoby z celiakią i innymi formami nietolerancji glutenu nie mogą spożywać także tzw. starych odmian pszenicy: orkiszu, samopszy, płaskurki. Mimo że zawierają one mniej glutenu niż współczesna pszenica, jest on nadal toksyczny dla osób chorych.

Diagnoza – badania serologiczne

Celiakia jest chorobą na całe życie, dlatego bardzo ważne jest postawienie prawidłowej diagnozy. Przed badaniami nie wolno przechodzić na dietę bezglutenową (np. na próbę), gdyż badania będą wtedy niemiarodajne. Diagnostykę celiakii z reguły prowadzi lekarz specjalista w dziedzinie gastroenterologii. Należy zbadać przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasie IgA (tTG IgA) oraz całkowity poziom przeciwciał w klasie IgA. Jeśli badania potwierdzą obecność przeciwciał tTG IgA, ale w niskim mianie, można dodatkowo oznaczyć przeciwciała przeciwendomyzjalne w klasie IgA (EmA IgA). Jeśli pacjent ma niedobór przeciwciał w klasie IgA, należy wykonać dodatkowo badanie przeciwciał:

  • przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasie IgG (tTG IgG),
  • przeciwko deaminowanym peptydom gliadyny w klasie IgG (DGP IgG).

Kto choruje na celiakie? Leczenie Małych Pacjentów z problemami gastroenterologicznymi.

Celiakia jest częstym schorzeniem – występuje co najmniej u 1 proc. Polaków. Najczęściej ujawnia się w dzieciństwie. Dwukrotnie częściej na celiakię chorują dziewczynki. Wiele osób chorych nie jest świadomych swojej choroby.

Jak objawia się celakia

Nie ma standardowego zestawu objawów sugerujących celiakię. Choroba może przejawiać się tylko jednym lub wieloma symptomami. Podobnie jest z ich nasileniem, które u każdego chorego może być różne. Objawy, które mogą wskazywać na celiakię, to:

• bóle i wzdęcia brzucha, wymioty,
• przewlekła lub nawracająca biegunka, zaparcia,
• utrata masy ciała, chudnięcie,
• ciągłe zmęczenie, osłabienie organizmu, częste infekcje,
• zaburzenia rozwoju u dzieci, niski wzrost,
• trudna w leczeniu anemia,
• zaburzenia neurologiczne,
• niedobory witamin i składników mineralnych,
• afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej,
• niedorozwój szkliwa zębowego.

Objawy celiakii bywają błędnie uznawane za zespół jelita nadwrażliwego lub inne schorzenia. Czasami ustalenie prawidłowej diagnozy zajmuje nawet kilka lat.

Jak leczyć celiakie - Siedlce

Nietolerancja glutenu trwa całe życie. Jedyną formą leczenia celiakii jest ścisła dieta bezglutenowa. Dzięki niej mijają objawy choroby, a Pacjent funkcjonuje jak osoba zdrowa. Nieleczona celiakia powoduje stały stan zapalny w organizmie i pogłębianie się objawów. W diecie bezglutenowej bezwzględnie zabronione są produkty z pszenicy, żyta i jęczmienia oraz wszelkie wyroby z ich dodatkiem. Dozwolone są produkty naturalnie bezglutenowe, a także te produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (miligramów na kilogram) i które są opisane i oznaczone jako bezglutenowe.

Leczenie celiakii – dieta bezglutenowa.

Jedynym sposobem leczenia w celiakii jest ścisła dieta bezglutenowa stosowana przez całe życie. Chorzy ze znacznym zanikiem kosmków jelitowych powinni przynajmniej na początku leczenia stosować również dietę bezlaktozową i lekkostrawną. Zaraz po diagnozie warto także ograniczyć spożycie owsa bezglutenowego. Z celiakii nie można się wyleczyć. Jednak ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej powoduje,że mijają objawy choroby, a Pacjent funkcjonuje jak osoba zdrowa. Poniżej znajduje się spis produktów, które nie zawierają glutenu:
- Zboża naturalnie bezglutenowe: ryż, kukurydza, gryka, proso.
- Kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa).
- Opisane lub oznaczone jako bezglutenowe: mąki, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana i ryżowa, pieczywo i makarony, popcorn bez dodatków.
- Mleko świeże, UHT, zagęszczone, w proszku, kefir, maślanka, śmietana, jogurt naturalny, twaróg naturalny, ser żółty.
- Masło, smalec, olej roślinny, oliwa z oliwek, masła orzechowe.
- Wszystkie warzywa i owoce świeże, ziemniaki, skrobia ziemniaczana, mąka ziemniaczana.
- Cukier, dżem, miód, syrop klonowy, kisiele, budynie, ciasta i ciastka oznaczone jako bezglutenowe.

Dzieci na diecie bezglutenowej mają pełne prawo czuć się bezpiecznie w swoim środowisku szkolnym, uczestniczyć w wycieczkach, zielonych szkołach i wszelkich imprezach w gronie rówieśników, ale muszą znać podstawy swojej diety.

Choroby dotyczące układu pokarmowego są w wielu przypadkach, spowodowane niezdrowym trybem życia oraz nieprawidłowym odżywianiem. Bardzo często ich przyczyną są uwarunkowania genetyczne oraz hormonalne. Ze sposobów leczenia można przede wszystkim wymienić diagnostykę, leczenie farmakologiczne, endoskopowe oraz operacyjne. Typowymi badaniami diagnostycznymi są: gastroskopia, kolonoskopia, sigmoidoskopia, USG jamy brzusznej.

Specjalista gastroenterolog zajmuje się ukierunkowanym leczeniem zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz choroby wątroby i trzustki. Lekarze tej specjalności zajmują się diagnozą i terapią wszystkich nieprawidłowości występujących w obrębie układu pokarmowego: stanów zapalnych i infekcji, zmian nowotworowych oraz chorób autoimmunologicznych i czynnościowych.
Rodziców poszukujących wsparcia polecanego gastrologa dziecięcego na terenie miasta Siedlce (Łuków, Węgrów, Sokołów, Łosice, Stoczek Łukowski) zapraszamy do skorzystania z opieki medycznej oferowanej przez naszą Klinikę. Twoja pociecha zasługuje na radosne dzieciństwo bez bólu. Dlatego jeszcze dzisiaj umów wizytę – gastroenterolog jest do Twojej dyspozycji, zapewniamy krótkie terminy oczekiwania na pierwszą konsultację.
Zapisów mogą Państwo dokonać telefonicznie lub poprzez osobistą wizytę w naszej Klinice. Zachęcamy również do przejrzenia naszej pełnej oferty zawartej w zakładce Cennik.

W naszej poradni gastroenterologii dziecięcej leczeniem zajmuje się:

Skontaktuj się z nami

Napisz do nas

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują Polityka prywatności oraz Warunki korzystania Google